Tolong Klik, Nak Pergi Bercuti :)

Thursday, November 10, 2011

Ayah dah kembali ke Rahmatullah 6 Nov 2011


Salam....

Last entry aku gtau ayh aku dh selamat sampai di tanah suci mekah...tp entry kali ni aku nak gtau ayah aku dh pergi menghadap Ilahi terus... Aku dah kehilangan ayah yang paling aku sayangi...

Pada petang 8 Nov lepas ( selasa ) aku tngh tidur..lebih kurang pkul 3.30ptg. tiba2 adik aku n mk aku ketuk pintu bilik... adik dh menangis kuat.. mak aku mata dh merah...mk cakap mk dpt panggilan dari pgawai tbung aji kt Mekkah...mk ckp pgawai tu kata ayah dh xda. ayh meninggal semasa melontar jamrah di Mina. aku terus terkedu... serta merta bayangan ayah datang bertalu2 dpn mata aku. nmpk ayah tgh berkebun kt blkg rmh, nmpk ayh tgh bancuh air kt dapur, nmpk ayah tgh tgk tv cita gerak khas, nmpk ayah tgh tolak moto biru masuk umah, nmpk ayah tgh sapu sampah kt laman rmh... semua pasal ayh aku tbayang2...

Then mk aku suruh call abg2 n kkk2 aku. sorang2 aku dail no...ada yg dpt ada yg xdpt dihubungi...ada yg xpcaya sbb kt kg ni ada dua org nama jemaah yg sama nama b bin skali.. kmudian abg ipar aku call pgawai kt mekah yg tepon mk aku td..n pgawai tu kompemkan tu mmg ayh..pgawai tu pun sebak.. dia ckp bertuahnya ayah sebab meninggal pada hari yang baik, bulan baik dan paling penting, di tanah haram... ( kalau kt tnh haram, mmg dh menjadi hak milik Arab Saudi, so xbleh bwk balik jenazah ke Malaysia ). Rupanya arwah ayah dh selamat dikebumikan. ayah meninggal pada 6 nov 2011 bersamaan hari raya haji di sini... tapi masa meninggal kami masih xdpt rekod yg sahih lg... nnti dorg poskan surat kematian n brg2 ayh...

Sangat sedih...tapi sebenarnya itu lah hajat ayah sejak muda lagi. kkk aku yg umo 37 thun ckp, masa kkk aku tu umo 9 thn, masa tu dia tgh cari uban kt ayh, ayah ckp kalau ayh, ayh nk mati kt mekah. bnyk pahala... tp msa tu kkk aku kecik lagi..xpaham pun bnda tu n xamik peduli pun..

*gambar terakhir aku bersama ayah sebelum ayah berangkat ke Mekah


Sebelum ayah berangkat ke Mekah pun bnyk kali ayah ckp...mmg berulang2 kali ayah ckp, ayah rasa ayah pergi ni ayah dh xbalik dh..then kitorg marah..kitorg ckp nnti kalau ayah mati kt sana, nk tgk pun xboleh. pastu ayah ckp lagi, kalau boleh ayah xnak sakit lama sebab ayah xnk susahkan anak cucu jaga ayah...ayah nk mati terus... apa yang keluar dari mulut ayah memang semuanya terjadi. terngiang2 apa yg ayah ckp tu..

Betapa mulianya ayah sebab meninggal di Tanah Haram... mengikut hadis yg aku dpt di internet, org yg meninggal di mekah ni nanti dosa dia xkan dipamerkan masa di akhirat, then ada sumber lain pulak, kalau meninggal di tanah suci dijanjikan syurga... WALLAHUA'LAM...

*ayah bersama2 anak2 n cucu2... tp xmuat frame...

Tapi berdasarkan kelakuan ayah, mmg ayah sangat la baik, ayah xmengata org, ayah senyap ja.. sebelum ke Mekah ayah memang bnyk berkelakuan pelik..mmg bnyk sgt la...tapi sblm ayah pergi kami xla amik bnda tu serius..bila ayh dh xda baru kami perasan semua tu. ayah mmg xbnyk kerenah..mkn pun senang...

Ayah disahkan meninggal sebab kompilasi jantung. sebelum ni g wat medical check up, dktor sahkan ayh ada simptom2 nk nk jntung tp blum sakit jntung lagi... tapi dh ajal ayh dh sampai kn.. ayah pernah mengadu masa kt Mekah, ayah mengadu kt sana sejuk sgt bbanding Malaysia.. mlm2 ayh xtahan aircond...tp sebilik duk rmai, ayah xleh la pentingkan diri.. ayah pun batuk2 kt sana...

Aku agak terkilan sebab masa ayah kt Mekah aku xdgr suara ayh sebab aku call ayh xdpt.. mak aku salah bg no... tp xpa la... ayah sblm pegi tu ayh ckp ayh akan doakan semua anak cucu ayh bahagia dunia akhirat insyaallah....

Hmmm.... rasa mcm ayah ada lagi cuma ayh xbalik lg dri mekah... bayang2 ayah rasa mcm ayh ada ja kt rmh ni... rindu kt ayahhhh :(



*dinner terakhir bersama2 ayah

p/s : AL-Fatihah buat ayahandaku tercinta IBRAHIM B. HJ ABU HAMID...moga roh ayah dicucuri rahmat hendak-NYA.... aminnn....

9 comments:

  1. saya sebak baca entri ni sbb paham sgt perasaan ni :'( takziah ye salmi..moga roh arwah dicucuri rahmat

    ReplyDelete
  2. salam tkziah yunk ,kuatkan semangat taw,smoga arwah ayah ditempatkn d klngan orng2 yg beriman :)

    ReplyDelete
  3. Sedihnya weh :( hmm Takziah Sal. Semoga ayah hang tenang di sana. Be strong :( Al Fatihah.

    ReplyDelete
  4. wahai salmie sahabat ku...aku terkejut mendegar berita ttg kematian ayah kau...byk2 kan bersabar...tenang kan hati...sedekah kan byk2 al-fatiah buat ayah kau...yang hidup pasti akan mati...utk buat ayah ko tenang disane..die hanya perlu kan 3 perkara...salah satu nya...anak yang soleh...jgn menagis..kerana tagisan itu akan membuat kan die tidak tenang...sebaliknya...doakan die...dan byk2 la bersabar...anggaplah ini satu ujian...untuk menguji kesabaran dan keteguhan iman kau...redha la dgn ketentuan Allah...itu adalah takdir...pejam kan mata...tenang kan hati...tarik nafas panjang...insyallah kesedihan itu akan hilang....semoga roh nye tenang di sana...amin...

    ReplyDelete
  5. Dik, akak nak ucapkan takziah buat Salmie dan keluarga, moga tabah menempuh dugaaan Allah swt...Al-Fatihah....

    ReplyDelete
  6. sabar ea...alfatihah untuk arwah ayah awak..tabahkan hati k..

    ReplyDelete
  7. Mie, entry yg sgt sedih utk dibaca...apa2 pun semoga tabah...kami sekeluarga pun mcm x pcaya pak long dh pergi...kenduri ari tu kali terakhir salam pak long...semoga roh dicucuri rahmat...sedekahkan Al-fatihah dan rajin baca yasin utk arwah...wallahualam..

    ReplyDelete
  8. akak,rehan baru tahu, itupun dari alumni mrsm pendang
    salam takziah kaksalmi, be strong
    bertuahnya arwah ayah akak meninggl disana
    semoga roh arwah dicucuri rahmat.
    salam takziah dari rehan

    ReplyDelete
  9. sabar banyak2 ye salmie.. sedih sara baca entry ni.. apa pun salmie kena tabah.. Al-Fatihah buat ayah salmie..

    ReplyDelete

bg pendapat =)

leave your link here and i'll drop by