Tolong Klik, Nak Pergi Bercuti :)

Saturday, December 31, 2011

Tenangnya balik kampung


salam...

seminggu jugak aku balik kg masa study week ari tu... balik kg ari jumaat, balik sini balik ari jumaat jugak...

sgt tenang bila duk kt umah sendiri... aku sbnrnya homesick...hehe... baru sebulan stgh xbalik umah, dh rasa mcm nk gila.

cadang nk balik 3 ari je, last2 rasa xlepas nk tgl mk aku.. balik le ari jumaat...itupun gagahkan diri..kalau ikut hati, ari ahad bru nk balik...hehehe...

* dlm keta otw balik kg dari ipoh

balik kg jumpa mak, jumpa techik, jumpa anak2 buah, n jumpa kucing baru...hehe...aku buh nama mimie... bgn pg aritu tgk meow tu dh ada dpn rmh...

bkk je pintu dia masuk buat mcm rmh sendiri. so apa bleh buat, bg je la mkn.. tp semalam masa nk tgl rmh, kitorg tgl je dia kt luar rmh.. pndai2 la cari mkn...

*ni la meow2 yg aku buh nama mimie tu...hehe...buat mcm rmh sendiri plak..


*ni plak techik aku...




ni plak techik aku..techik ni aku suh abg sulung aku jaga sebab kt kg aku xdak sapa..mk aku tido rmh anak2 sementara nk abeh edah.. so, abg aku ckp techik ni slalu kuar jln mana tah..mlm baru balik, balik ja luka sana luka sini...tgk la tu dh xcmel dh... dulu bulu gebu n licin je...techik2 apa nk jd ni...huhu...remaja zaman sekarang la katakan...melepak sana sini...hahahaha

so, setelah seminggu balik kg, kenalah start struggle study sebab exam strt isnin ni...

harap2 bleh la jawab exam ni...lpas jwb, kna tawakal la pada ALLAH... insyaallah....

aminnn...

p/s : sempat jugak keluar dgn Mr. B malam selasa lepas walaupun sekejap... Keluar beli barang exam then Mr. B belanja t-shirt FILA... cantik :)

Tuesday, December 20, 2011

Final Exam dah datang !

Assalmualaikum...

Lamanya xupdate blog... cian blog cik salmie ni...huhu... bz sangat2 la dgn kerja yg bertimbun2... assignmnt la, kuiz la, test la... ni plak minggu akhir...mgu dpn dh study week...lg la lec bz...dgn mana yg xsettle lg carry mark, mcm2 la bg assignment...hah ni la task2 yg aku kena settlekn sblm study week... mgu ni dh la aku nkbalik kg...dh sebulan lebih kut xbalik...rindu kt kg, mk, kucing, ayam... hahaha aym pun masuk senarai ke? hah banyak kan keja aku....

* hah yg dh tanda DONE ! tu maksudnya aku dh settlekn dh...


*hah ni ada lg ni yg xsettle ni...hrp2 dan la nk settle minggu ni..


*tudia aih sampai 7 paper aku final exam sem ni....masak2...


Jadual Final Exam dh keluar ni..ketaq lutut kut... mgu ptama ja 4 subjek... xtau la aku...tgal brp ari ja lg ni.... kna wat yg terbaek ni...balik nk mintak restu kt mk, kt kucing ( ops! ) hahaha...kt mak ja... n Mr. B jgn lupa...hehehe.

Erm Exam final 2 mgu ja...brmakna aku cuti sem nanti sebulan seminggu la...huhu...wondering apa nk wat cuti ni... ^_^ exam xpass lg dh pkir cuti :)

so, Good Luck utk diri aku sendiri n Kwn2 aku la kn...

p/s : ntah bila plak aku nk update blog aku...sempat ke? lps exam la kut...huhu




Friday, December 16, 2011

40 hari ayah meninggal dunia.


2.55 am

di kala saat sedang aku menulis entry ini, bermakna telah 40 hari ayah aku meninggalkan aku buat selama2nya... bmkna 51 hari aku dh xnmpk wajah ayah aku. ayah aku meninggal 11 hari selepas menjejakkan kaki ke baitullah...

ayah aku menjadi tetamu Allah setelah dijemput Allah ke sana. ayah aku mendapat anugerah dari Jbtn Agama Islam Negeri Perak kerana khidmatnya sebagai bilal masjid AR-Ridhuaniah selama lebih 30 tahun.( dari masjid tu kecik smpai la dh cantik n besar skrg...)

Xsangka 51 hari lepas aku masih boleh bergurau dgn arwah ayh. aku pesan kt arwah, nnti kt sana doakan aku supaya kawen awal... ayah aku ckp ayah akan doakan anak cucu ayah bahgia dunia akhirat...

Semalam ada kenduri arwah kt kg...(bt. kurau,perak)... tp aku xdpt balik sebab ada test hidrologi...tp xpa la.. mk pun ckp xpyh balik...study lg pnting... hmm rindu ayah...

moga ayh ditempatkn dlm kalangan mukmin2 yg beriman...aminnn...

al-fatihah...

Sunday, December 4, 2011

aku sgt mrh !


hari ni aku sgt mrh !!!!

mrh dgn siapa????

ada la....

dh lama aku pendam...

mcm la ko tu bagus sgt !!!!

arghhhhh !!!!!

tension !!!!

gi jauh2 dari idup aku weh !!

blah3!

Saturday, December 3, 2011

jumpa ayah dalam mimpi


assalamualaikum...

semalam aku rindu sangat kt arwah ayah... aku pun xbrapa sihat.. demam n batuk yg teruk... mula la aku teringat org tua aku...teringat kt mak, kt arwah ayah... rindu mak xpa, boleh call kg... tp rindu ayah apa aku boleh buat?

so semalam masa solat isyak, sujud terakhir tu aku mintak semoga Allah temukan aku dgn ayah dlm mimpi... sblum ni masa arwah ayh baru2 meninggal, aku ada mintak jugak tp xmimpi pun... so, smlm tu aku tawakal je...lepas solat tu aku terus tido, xsangka Allah makbulkan doa aku.

Aku dpt jumpa ayah. aku mintak maaf kt ayah, aku peluk ayah, aku cium ayah... pastu ayah xcakap apa...ayah cuma hulurkan kt aku senaskhah Al-Quran... yg aku perasan, tulisan kt alquran tu ada hijau2 sikit...xtau la apa maksudnya...

selama ni aku cuma baca yassin je setiap hari sama ada lps maghrib atau isyak....aku niat sedekahkan kt ayah... maybe ayah nk aku baca alquran pulak kut sedekah kt dia. ye la, xda apa yg boleh selamatkan kita bila kita dh meninggal dunia selain sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak yang soleh yang sentiasa mendoakannya...

terasa sgt kehilangan ayah...semoga ayah beroleh ketenangan kt sana... anak2 n cucu2 ayah sentiasa doakan ayah di sini...

p/s : rindu ayah sgt2...semoga allah tempatkan roh ayah dlm kalangan org2 yg beriman...aminnn...


Tuesday, November 22, 2011

Harimau Membaham Garuda


Keputusan:


MALAYSIA
( 1 ) - ( 1 ) INDONESIA


PENALTI

Malaysia ( 4 ) – ( 3 ) Indonesia


Tahniah Malaysia Juara pingat emas!!!

STADIUM GELORA BUNG KARNO
21/11/2011
8.30 MALAM

Monday, November 21, 2011

Hangout with roomates!



*roomates aku dh pndai men game2 ni hahaha..

Sabtu lepas Mr. B sgt le bz...huhu...dia hntar kwn dia g bljr kt penang pastu dia terus gi tgk konsert SEARCH kt bt. kawan...

So, dgn itu aku pun xlepaskan peluang keluar ngn member aku a.k.a roomates a.k.a groupmates a.k.a bedmates (opss xde kena mngena ye...hahaha)... then Mr. B pun xleh la bebel2 sbb dia pun bz ngn mmber2 dia kn...hahahaha...

Kitorg sbnrnya xda halatuju pun msa nk kuar tu... Terus je menuju ke BP Mall tanpa taw apa aktiviti kmi.. dh sampai sana gi popular dulu... dok punya la lama kt sana n aku sempat grab buku ni...

*harga asal buku ni 8hinggit tp ada kad popular so dpt 6.40 hengget je...

Then lepas g popular gi surau solat asar pastu sambung balik ronda2... dok pusing2 kt bp mall tu ja... masuk pacific, pastu watson..

Then yg paling best hahaha g kt tmpt men game... sorg beli 3 token kcuali sorg tu amik 2 je... then main la... aku men gme keta, game tembak2 n basketball... ( rasa gk la lepas tension skjp lepas mnghadapi test math yg menyeksakan)..


*masa ni tgh drive me crazy...hahaha


*baik kadet2 semua, sedia...tembak...

Bila balik ja suma dh penat, tp mlm tu kuar plak mkn... balik ja smpai bilik suma pakat lena awai...hahaha....

*bukan aku yg pengaruh depa ok..depa yg rela hati nk men game...hahaha


p/s : minggu ni plak ada 2 test.... structure analysis khmis mlm, eng.statistic sabtu ptg....huhu... xbukak buku pun lg ni...ngeeee~

Saturday, November 19, 2011

::Kasut Merah::

*wow geramnya aku tgk*


Wow tadi aku tetiba teringin nk tgk koleksi kasut merah kt en.google... waa sgt rambang mata...

tp boleh tgk je la, nk beli rasa mcm xmampu je. rasa boleh beli bnda lain yg lebih berfaedah lg kn..huhu...
*kalau boleh dpt yg mcm ni ke,hehe*

tp masyaallah cantiknya kasut2 merah ni..geram rasa tgk... ermm xde ke sape2 nk belikan kt aku satu ? hahaha...bday aku dh dekat..ngee~

*wah sgt cntek la*

xpe, nnti kawen aku aim aku nk pkai kasut merah sbb dlm otak aku pikir nk wat wrna tema merah hitam :) eh gatal plak...lmbt g leh kawen..(bg abeh bljajo dlu..huhu)...

*kalau la boleh buat koleksi mcm ni*

p/s: kasut merah oh kasut merah ! huhu

Tahniah kakak ! dapat 5A !




Ni anak buah aku, NOR ATHIRAH BT NORFUADI... anak sulung abang sulung aku....(brp kali sulung daa)..

Dia ni mmg dh terbukti nmpk kerajenan dia...rajen sgt baca buku smpai kna pkai spek mata dh...huhu...

kalau balik kg je mesti jumpa dia kt tepi almari buku n sedang mmbaca buku2 cerita makcik (aku ler..hehe..) n maksu dia...

dh mmg agak pun dia akan dpt 5A... dia mengulang kembali kejayaan aku masa tahun 2001 dulu... (hehehe aku pun dpt 5A gk...tp masa tu BM lg...huhu )...

Tahniah Kakak ! Mk cik doakan kakak dpt sek asrama penuh yg dekat dgn rumah...hahaha takut homesick kn..

p/s: mesti TOKWAN kt 'sana' bangga dgn kejayaan kakak...

Thursday, November 10, 2011

Ayah dah kembali ke Rahmatullah 6 Nov 2011


Salam....

Last entry aku gtau ayh aku dh selamat sampai di tanah suci mekah...tp entry kali ni aku nak gtau ayah aku dh pergi menghadap Ilahi terus... Aku dah kehilangan ayah yang paling aku sayangi...

Pada petang 8 Nov lepas ( selasa ) aku tngh tidur..lebih kurang pkul 3.30ptg. tiba2 adik aku n mk aku ketuk pintu bilik... adik dh menangis kuat.. mak aku mata dh merah...mk cakap mk dpt panggilan dari pgawai tbung aji kt Mekkah...mk ckp pgawai tu kata ayah dh xda. ayh meninggal semasa melontar jamrah di Mina. aku terus terkedu... serta merta bayangan ayah datang bertalu2 dpn mata aku. nmpk ayah tgh berkebun kt blkg rmh, nmpk ayh tgh bancuh air kt dapur, nmpk ayah tgh tgk tv cita gerak khas, nmpk ayah tgh tolak moto biru masuk umah, nmpk ayah tgh sapu sampah kt laman rmh... semua pasal ayh aku tbayang2...

Then mk aku suruh call abg2 n kkk2 aku. sorang2 aku dail no...ada yg dpt ada yg xdpt dihubungi...ada yg xpcaya sbb kt kg ni ada dua org nama jemaah yg sama nama b bin skali.. kmudian abg ipar aku call pgawai kt mekah yg tepon mk aku td..n pgawai tu kompemkan tu mmg ayh..pgawai tu pun sebak.. dia ckp bertuahnya ayah sebab meninggal pada hari yang baik, bulan baik dan paling penting, di tanah haram... ( kalau kt tnh haram, mmg dh menjadi hak milik Arab Saudi, so xbleh bwk balik jenazah ke Malaysia ). Rupanya arwah ayah dh selamat dikebumikan. ayah meninggal pada 6 nov 2011 bersamaan hari raya haji di sini... tapi masa meninggal kami masih xdpt rekod yg sahih lg... nnti dorg poskan surat kematian n brg2 ayh...

Sangat sedih...tapi sebenarnya itu lah hajat ayah sejak muda lagi. kkk aku yg umo 37 thun ckp, masa kkk aku tu umo 9 thn, masa tu dia tgh cari uban kt ayh, ayah ckp kalau ayh, ayh nk mati kt mekah. bnyk pahala... tp msa tu kkk aku kecik lagi..xpaham pun bnda tu n xamik peduli pun..

*gambar terakhir aku bersama ayah sebelum ayah berangkat ke Mekah


Sebelum ayah berangkat ke Mekah pun bnyk kali ayah ckp...mmg berulang2 kali ayah ckp, ayah rasa ayah pergi ni ayah dh xbalik dh..then kitorg marah..kitorg ckp nnti kalau ayah mati kt sana, nk tgk pun xboleh. pastu ayah ckp lagi, kalau boleh ayah xnak sakit lama sebab ayah xnk susahkan anak cucu jaga ayah...ayah nk mati terus... apa yang keluar dari mulut ayah memang semuanya terjadi. terngiang2 apa yg ayah ckp tu..

Betapa mulianya ayah sebab meninggal di Tanah Haram... mengikut hadis yg aku dpt di internet, org yg meninggal di mekah ni nanti dosa dia xkan dipamerkan masa di akhirat, then ada sumber lain pulak, kalau meninggal di tanah suci dijanjikan syurga... WALLAHUA'LAM...

*ayah bersama2 anak2 n cucu2... tp xmuat frame...

Tapi berdasarkan kelakuan ayah, mmg ayah sangat la baik, ayah xmengata org, ayah senyap ja.. sebelum ke Mekah ayah memang bnyk berkelakuan pelik..mmg bnyk sgt la...tapi sblm ayah pergi kami xla amik bnda tu serius..bila ayh dh xda baru kami perasan semua tu. ayah mmg xbnyk kerenah..mkn pun senang...

Ayah disahkan meninggal sebab kompilasi jantung. sebelum ni g wat medical check up, dktor sahkan ayh ada simptom2 nk nk jntung tp blum sakit jntung lagi... tapi dh ajal ayh dh sampai kn.. ayah pernah mengadu masa kt Mekah, ayah mengadu kt sana sejuk sgt bbanding Malaysia.. mlm2 ayh xtahan aircond...tp sebilik duk rmai, ayah xleh la pentingkan diri.. ayah pun batuk2 kt sana...

Aku agak terkilan sebab masa ayah kt Mekah aku xdgr suara ayh sebab aku call ayh xdpt.. mak aku salah bg no... tp xpa la... ayah sblm pegi tu ayh ckp ayh akan doakan semua anak cucu ayh bahagia dunia akhirat insyaallah....

Hmmm.... rasa mcm ayah ada lagi cuma ayh xbalik lg dri mekah... bayang2 ayah rasa mcm ayh ada ja kt rmh ni... rindu kt ayahhhh :(



*dinner terakhir bersama2 ayah

p/s : AL-Fatihah buat ayahandaku tercinta IBRAHIM B. HJ ABU HAMID...moga roh ayah dicucuri rahmat hendak-NYA.... aminnn....

Saturday, October 29, 2011

Ayah dah selamat berangkat menjadi tetamu Allah

assalamualaikum...

Seperti yang anda tgk kt tittle entry tu, ayah aku dah selamat sampai di rumah Allah.. ayah berangkat pada hari selasa lepas 25 oct 2011 pada lebih kurang pukul 12 stgh tgh hari...

Ayah dh selamat sampai kt Makkah dh..ayah dh sampai hotel n dia dh tepon Malaysia dh gtau dia selamat.. ayah ckp seronok dok sana. cuma xtahan sebab sejuk waktu malam kt sana. ayah dok 8 org satu bilik. roomates pasang aircond. ayh xtahan sejuk. aku pun risau gk kt ayh..ayh dh la ada simptom2 nk kna sakit jantung. doktor suruh jaga la. aku kat sini hanya mampu berdoa je kt ayh. hari2 baca Yassin moga ayah selamat kt sana n selamat pulang nanti. ayah di jangka sampai ke tanah air pada 7 dec 2011 pukul 7.15 malam. insyaallah...

Masa ayah nk turun ke Makkah, semua adik beradik aku ada hantar ayh kt Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya. aku rasa seronok sangat hantar ayah sebagai tetamu Allah, apatah lagi ayh yg nk pergi rumah Allah tu.. n seronok jugak sebab tgk adik beradik boleh berkumpul ramai2 kt situ. seronok mak n ayh ada anak ramai...hehehe...

insyaallah ayah akan doakan mak pulak boleh pergi next year atau dlm masa terdekat ni. lagi seronok kalau mk n ayh boleh pergi lagi sekali. sempat jugak aku ckp kt ayh Mr. B kirim jubah dari Makkah...hehehe... ayh doakan la ye anak2 n cucu2 bahagia dunia akhirat insyaallah...

amiiinnnnn....

gambar hntar ayh gi Makkah ada kt adik.. xsempat nk amik


p/s : rindunya kt mak n ayh..next week balik kg..cuti seminggu nak raya aji...weee~

Sunday, October 16, 2011

Nak Balik Kg. Tengok Tok Sakit tapi....




HMM... asyik teringat je kat tok... tok aku sakit...keluar masuk hospital taiping tu dh bnyk kali. mkn pun dh pkai wayar smbung kt hidung. doktor ckp tok mungkin dh nk kna strok sebab ada anggota yg dh xleh nk angkat sendiri..dh xmmpu.. aku dh sebulan lebih kt bt.pahat ni... teringin sgt nk balik kg. tp jauh... duit pun xde...cuti pun xde...


aku cuti sabtu ahad je... kalau balik naik bas, 10jam baru smpai...kalau balik ari sabtu pg2, mghrib baru smpai..pastu ahad kna balik bt.pahat balik plak..penatnya... kalau nk balik naik flight plak, one way trip dh seratus stgh dh..blum tmbang nk g airport lg tu..adoiii..

teringat kt tok sbb sempat jaga tok masa cuti 4 bulan ari tu.. cucu2 tok semua balik..tgl brp org je lg xsempat balik tgk...

hmm raya aji ni insyaallah aku balik... hrp2 tok sihat la hendaknya... susahnya kalau duk jauh2 ni kn...aku hanya bleh doakan tok n baca yassin je kt tok dari jauh ni... :(


ni tok masa first time masuk hospital...


p/s : semoga tok cepat sembuh...amiiinnn

Aku Mengidam !

Hoho tajuk entry tu mcm mrh je kn...haha sebenarnya aku mengidam nk mkn aiskrim Mc.D... dh lama sgt dh mengidam nk flavour twist green apple.. walaupun aku duk dkt je ngn Mc.D parit raja ni, tp sedihnya sbb xda flavor twist green apple yg aku nk..

so smlm aku kuar, dpt la mkn jugak akhirnya... perghhh betapa nikmatnya bila dh dpt tu..aku beli kt Summit Bt. Pahat...wawawa... sedap xterkata la bila kita cari lama n baru dpt...huh nikmat2...

hahaha...ni la muka tgh menikmati flavour twist green apple tu...


sedap smpai suh member snapkan gmbr...

p/s : kalau mengidam lain kali pegi cari smpai jumpe ye :)

Monday, October 10, 2011

hepy bday sayang...Mr. B


okay, lama beno aku xnaip entry yeh.. ermm semalam 9.10.11 satu lagi tarikh yg cntik.. smlm adalah bday Mr. B yg ke 27 thun..( ala dh tue ruprnyer) hehe.

pukul 12 tgh mlm tepon Mr. B tapi xangkat.. dia dh tido rupenye.. so xpe la.. pg2 esok tu dlm pkul 8 call dia n nyanyi lagu ' hepy bday' hehe.. masa tu dia tgh drive nk balik tepeng dri mnjung.

wish kt die... sebenarnya aku dh celebrate dh bday dia last week.. hari selasa lepas.. celebrate awal 5 hari sbb time tu ja aku free...kls xde...so smpat cabut sekejap jumpa Mr. B... celebrate kt secret recipe..

b agak blur time waitress dtg hntr kek...hehe... aku pilih cappuccino cheese cake... 2 slices je sbb kitorg berdua je.. tp dua slices tu pun xabeh.. mkn satu je..satu lg tapaw ler...huhu... biasa la kek secret recipe kn agak muak kalo mkn bnyk2..hehe..

tahun ni xde adiah pun bg kt b..just sekeping kad yg agak besar.. itupun Mr. B sgt terharu.. dia ckp 2 kali dia terkejut...hehehe...ye la sbb awal sgt celebrate bday dia..huhu..

sori sbb xbleh sambut pada masanya. aku de bnyk test minggu ni.. dh lepas satu, yg mendatang ni ada lg 4 test..adoiii..

gmbr2 boleh lyn kt sini je :(

knpa tah aku xleh upload gmbr...blogspot ni ade prob ke? dri ptg tg lg aku try xleh...sabar2...hmmm

genap setahun tragedi 10.10.10

salam blogger sekalian... cantik kan tarikh hari ni 10.10.11... tapi cntik lg tarikh tahun lepas 10.10.10.. tp tarikh keramat tu lah yg telah meragut banyak nyawa..

kemalangan ngeri yg berlaku dekat highway plus dkt alor gjah melaka...



kepada mangsa yg terlibat.. ,semoga roh mereka dicucuri rahmat...al-fatihah...

boleh baca artikel tentang kemalangan ngeri tu disini

Sunday, October 9, 2011

Alahai dugaan bertunang

Dugaan Bertunang

Kerap benar kita mendengar cerita mengenai dugaan bertunangkan? saya belum bertunang tapi akan bertunang..insyaallah... Benarkah bila bertunang banyak dugaan.. Rasanya ya.. hehe bukan apa sejak nak bertunang ni emosi lain sikit, apa lagi bagi perempuan ;p

Dari pembacaan saya antara penyebab banyak dugaan ni, sebab syaitan ingin merosakkan pertunangan kita, supaya kita tidak mendekati jalan ibadah kepada Allah. Oleh itu, syaitan sering menghasut dan mengoda agar hubungan itu rosak dan putus.

Antara lain dugaan yang akan berlaku dalam bertunang.
  1. Emosi diri yang tidak terkawal. Perkara yang kecik akan menjadi besar, sehingga pergaduhan terjadi.
  2. Gangguan dari pihak ke-3. Jika sebelum bertunang, tiada siapa yang mendekati anda atau pasangan anda, namun bila da bertunang ni, tiba2 anda menjadi perhatian.
  3. Masalah berkaitan kewangan. Anda dan pasangan asyik2 tidak dapat menyimpan duit. Duit ntah dibelanja ke mana.
  4. Pengurusan hal perkahwinan juga boleh menimbulkan masalah. Anda ingin begini, tunang anda plak inginkan begitu. kan itu memeningkan kepala.
  5. Tiba2 anda seperti tidak bersedia ingin berumah tangga. Perasaan ragu2 timbul setelah anda bertunang.
  6. Jika dulu tunang anda seorang yang tidak kuat merajuk, tiba2 dia ckit2 pun nak terasa. dan anda plak malas nak layan karenah.. ah boleh x keruan jadinya hubungan anda berdua.
  7. Godaan nafsu sendiri. Dah bertunang bukan maksud dah dibolehkan melakukan benda yang bukan2.

Bagaimana mengelakkan dugaan bertunang menjadi lebih teruk?
  1. Pertama sekali, berdoalah kepada Allah semoga anda dan pasangan terpelihara dari godaan syaitan, berlindunglah kepada Allah.
  2. Bersikap tolenrasi, bawa berbincang, jangan melepaskan amarah tak tentu pasal.
  3. Cuba bersikap mengalah, pujuk pasangan anda. Bersabar sentiasa.
  4. Setialah kepada tunang anda. Jika anda tiba2 diganggu oleh orang ke3, ingat pahit manis hubungan anda berdua. Ingat saat manis anda berdua.
  5. Merancang perbelanjaan dengan lebih teratur dan sistematik.
  6. Jika anda dan dia bersedia dari segi kewangan, maka percepatkanlah pernikahan anda.
  7. Siapkan mental dan fizikal anda. sentiasa berfikiran positif. Jika salah sorang dari anda terjatuh, bimbinglah dia agar hubungan anda akan dapat dipertahankan.
Akhir kata, dugaan bertunang akan dirasai, cuma berbeza kecil atau besarnya dugaan tersebut. Kita harus pandai2 mengawal keadaan. Sebelah kaki da melangkah, tinggal sebelah lagi untuk memasuki alam perkahwinan. Maka, pertahankan dan bersabarlah atas dugaan yang diberikan.

copied from cerita aku dan dia

Friday, October 7, 2011

Fakta - Fakta Menarik di Dunia Part 1

FAKTA - FAKTA YANG MENARIK!!


1. Bunyi yang dikeluarkan apabila anda mematahkan-matahkan sendi tangan, jari atau kaki adalah disebabkan oleh letupan buih di dalam sendi itu.


2. Planet Pluto mengambil masa 248 tahun utk mengelilingi matahari. Setiap 20 tahun ia mengubah orbitnya bagi mengelak dari berlanggar denga planet Neptune.

3. Di Albania, menggelengkan kepala bermaksud 'ya' dan menggangguk bermaksud tidak,

4. Kebanyakkan debu yang berterbangan di dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati.

5. Perut akan menghasilkan satu lapisan mucus yang baru setiap 2 minggu untuk melancarkan proses penghadaman.

6. kandungan emas di laut adalah 200 kali ganda lebih banyak berbanding di daratan

7. Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi jalan raya sepanjang 96,000 Km

8. Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantum-cantumkan,ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi.

9. Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali dalam tempoh 24 jam.

10. Orang lelaki mudah mendapat buta warna,10 kali ganda berbanding wanita.

11. Setiap langkah ke hadapan, anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan

12. Matahari memiliki tenaga yang cukup utk menerangi bumi bagi tempoh lebih daripada 5 juta tahun lagi.

13. Tekanan jantung manusia semasa mengepam darah adalah cukup kuat sehinggakan setiap pancutan boleh memancutkan darah sejauh 9 meter.

14. Purata setiap manusia manusia memiliki 100,000 helai rambut dan tumbuh lebih cepat pada waktu malam.Sementara itu, hidung pula dikatakan dapat mengenal pasti 10,000 jenis bau yang berbeza-beza.

15. Setiap hari darah beredar sejauh 180,000 Km dalam tubuh manusia.

16. Ikan emas adalah satu-satunya haiwan yang dapat melihat cahaya inframerah dan ultraungu

17. Setiap 1 cm persegi kulit manusia, didapati mengandungi 7 meter pembulu darah

18. Terdapat banyak spesies labah-labah yang sanggup mengorbankan tangan dan kaki utk dimakan anak-anaknya yang baru menetas. Langkah ini adalah utk mengelakkan anak-anaknya itu daripada memakan sesama sendiri.

19.Apabila seseorang bercakap, secara purata 300 titisan air liur

akan keluar dalam tempoh seminit iaitu kira-kira 2.5 titisan bagi

satu perkataan.

20.Dalam secawan kopi terdapat lebih daripada 1,000 jenis bahan

kimia.

21.Orang yang menggunakan tangan kanan hidup sembilan tahun lebih

lama daripada mereka yang kidal.

22.Secara purata seseorang menghabiskan masa selama 2 tahun bergayut

di telefon sepanjang hayatnya.

23.Secara purata, seseorang minum 8,000 gelen air sepanjang

hidupnya.

24.Di serata dunia, yo-yo adalah sejenis permainan tetapi di

Filipina, ia merupakan senjata merbahaya.

25.Hanya terdapat empat buah negara di dunia bermula dengan abjad D

iaitu Denmark, Dominica, Djibouti, dan Republik Dominica.

26.Setiap tahun, Selat Inggeris yang memisahkan England dan Perancis

melebar sebanyak 300 milimeter.

27.Nama semua benua bermula dan berakhir dengan abjad yang sama

iaitu huruf A.

28.Manusia hanya menggunakan 10% daripada otaknya untuk berfikir;

selebihnya untuk aktiviti lain atau mencetuskan pergerakan luar

kawal.

29.Ketika bersin, semua organ dalam badan tidak berfungsi termasuk

jantung.

30.Kerosakan otak akan berlaku jika suhu badan meningkat melebihi 41

darjah Celcius.

31.Badak air mampu berlari lebih pantas daripada manusia.

32.Ngauman singa boleh kedengaran sejauh tiga kilometer.

33.Tiram boleh mengubah jantinanya beberapa kali sepanjang hayatnya.

34.Dianggarkan 80 peratus haiwan di muka bumi adalah serangga.

35.Ratu anai-anai boleh hidup selama 500 tahun dan menghasilkan 30,000

telur setiap hari.

36.Andai kesemua bungkah air batu- dianggarkan 23 juta kilometer padu -

di dunia cair pada satu ketika, kandungan air lautan meningkat 1.7

peratus. Peningkatan yang sedikit ini bagaimanapun menaikkan paras

air sehingga 60 meter daripada yang sediada. Jika ini berlaku,

sebahagian besar tanah daratan di dunia akan berubah menjadi lautan.

37.Jambatan gantung dekat Lapangan Terbang Antarabangsa Haneda, Jepun

dikatakan paling panjang di dunia. Berukuran 124 meter panjang dan 4

meter lebar, bahagian tengah bersambung untuk memudahkan ia diangkat

apabila kapal lalu di bawahnya. Kos pembinaan adalah lebih murah

daripada membuat terowong bawah laut.

38.Sungai Huang Ho digelar sebagai Sungai Derita kerana kerap meragut

ratusan juta nyawa apabila banjir setiap tahun.

39.Tempat paling sejuk di dunia bukanlah di Kutub Utara atau Kutub

Selatan tetapi Verkovank, Siberia dengan suhu serendah 100 darjah di

bawah paras beku pernah dicatitkan.

40.Tikus kasturi, mamalia paling kecil didunia makan empat kali lebih

berat badannya dalam masa 36 jam.

41.Kanak-kanak menghabiskan lebih banyak masa mempelajari tentang

kehidupan melalui media terutamanya tv. Secara purata seorang kanak-

kanak menghabiskan kira-kira 28 jam seminggu menonton tv, dua kali

ganda lebih banyak daripada masa mereka di sekolah.

42.Bahan buangan (najis) daripada seekor ayam sepanjang hayatnya

boleh membekalkan tenaga elektrik yang cukup untuk menyalakan sebiji

lampu mentol berkuasa 100 watt selama lima jam.

43.Ayam juga akan menghasilkan telur yang lebih besar jika hari

sentiasa siang.

45.Jantina kura-kura boleh dikenalpasti berdasarkan bunyi yang

dihasilkan. Kura- kura jantan mengeluarkan bunyi garau sementara

betina menghasilkan bunyi yang berdesir.

46.Jika anda menjerit selama lapan tahun, tujuh bulan dan enam hari,

anda boleh menghasilkan tenaga yang cukup untuk memanaskan secawan

kopi.

47.Pada tahun 1848, Air Terjun Niagara berhenti mengalir apabila

bongkah ais menghalang Sungai Niagara daripada mengalir ke arah air

terjun ini.

48.Buaya tidak boleh menjelir dan menggerakkan lidahnya kerana organ

itu melekat pada lelangit.

49.Batu karang yang terbesar pernah dikeluarkan daripada pesakit

ialah seberat 1.36 kg.

50.Ikan haruan dapat mengesan 27,000 jenis bau, sekali gus

menjadikannya haiwan yang paling sensitif deria baunya.

51.Kanggaru yang hanya di Australia sebenarnya tidak boleh melompat

jika ekornya tidak menyentuh bumi. Ekornya bertindak sebagai topang

semasa haiwan itu melompat.

52.Kebanyakan produk yang berada di pasaran masa kini mempunyai `bar

code' bagi memudahkan proses pembayaran. Sebenarnya produk pertama

yang mempunyai `bar code' adalah `chewing gum' Wrigleys.

54.Semua planet di angkasa bergerak mengelilingi matahari mengikut

pusingan jam kecuali Venus yang melawan jam.

Tuesday, September 27, 2011

review : jenjalan di Melaka Bersama Mr. B :)

HIK3... :) suker tul dgn tajuk entry ni kan... sebabnya i've a wonderful weekends with Mr. B...

Kitorg gi jln2 kt Melaka memandangkan Mr. B memang sgt sukakan tempat bersejarah ni.. aku just suka gi amik gmbr je tp dia yg semangat ni bca pasal sejarah2 Melaka... Salute r Mr. B ! hahaha..

OKey la, xnak ckp bnyk, just layan je ye pics kitorng kt Melaka ni... :P





















Macam biase la kwn2 ek, yang selebihnya bleh tgk kt SINI

p/s : rindu Mr. B sgt2... dia blnja semua...hehehe.. Maceh syg !

Friday, September 23, 2011

kelas batal, aku tido...



Pagi tadi aku dgn malasnya bangun n menuju ke bilik air...mandi n bersiap2.. hari ni aku semangat pakai baju kurung nak gi kls..maklum la ari jumaat la katakan..haha.. pakai baju pink cotton yg mak aku beli kat nilai 3...huhu..

Dah sudah pkai baju, dh letak foundation, letak bedak compact sikit, pkai eyeliner ( ni ja yg slalu aku pkai-simple sudah) then aku pun pkai la tudung pink jugak. Dah siap semua, sementara aku tgu kwn2 aku siap, aku pun on9 la smbil dengar lagu 'Bila Cinta Di dusta' hahaha.pagi2 dengar lagu sedih plak kn..

Tiba2, salah sorang roomate aku ckp, "Noly call td ckp kelas batal" aku dgn secara xsengajanya, "aarrghhhhhhh" terjerit...hahaha.. fizah yg duk sblah aku ni tkejut...dia igtkan aku nmpk lipas ka apa...hahaha kalau aku nmpk lipas aku wat derk ja sbb xtakut pun...pegang pun bleh...hoho..lain la kalau cicak or katak..mmg aku jerit r...huhu...

So, aku bukak le balik baju, n tdung aku tu.. sbb kls seterusnya pukul 4ptg smpai 7 ptg.. Aku ngantuk sgt ni..so aku nak tido.. bye...

p/s : Mr. B dlm pjalanan. tadi masa aku call dia ckp dia kt teluk intan. Maybe trus je johor, xsinggah kl. SEMOGA SLMT SAMPAI BP syg... sy tgu awk ^_^

Thursday, September 22, 2011

yeah ! esok Mr. B datang sini !






yeah ! sukanya... esok my Mr. B nak datang sini ( batu pahat ni la )... wee... i'm so excited. Mr. B xpenah lagi sampai sini. so, nak bawak dia jalan2 kt johor ni...hehe... eh jap! apa yg best kt jhor ni? mcm xda ja...hahahaha...

Terharunya sebab Mr. B sanggup drive sorang2 dari jauh ( Manjung ) coz nak jumpa aku...n nak bwk gi jln2...wee...~ cayunk Mr. B sgt2 tau... Mr. B siap servis kete, cuci kete, n tukar mcm2 la baru kt kete die...semata2 nk jumpa aku kt sini...hehe..

Ermm tgh berpikir ni nk bwk gi mna ek jln2... huhu.. tp esok kls sampai pkul 7 ptg...huhu xleh jln2 ngn dia esok..jwbnya ari sabtu la baru berjalan2...

Dah alang2 Mr. B dtg sini, nak suruh dia bwk balik barang yg aku xguna lah ( baju2, buku2 n kasut2) huhu...sejak datang sini setahun yg lepas, mana penah bwk balik brg yg xguna. siap btmbh lagi ada la dri kg...hahaha...

Malam ni mesti tido tak lena sbb sonok sgt...huhu...


TQ so much Mr. B... hope we have a good weekends ! ^_^

cantiknya wanita itu...



Kecantikan Wanita Itu....

1. Untuk membentuk bibir yang menawan, ucapkan kata-kata kebaikan.

2. Untuk mendapatkan mata yang indah, carilah kebaikan pada setiap orang yang anda
jumpai.

3. Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing, berbagilah makanan dengan mereka
yang kelaparan.

4. Untuk mendapatkan rambut yang indah, mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya
dengan jemarinya setiap hari.

5. Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah, berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan,
dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian. Manusia, jauh melebihi segala ciptaan lain,
perlu senantiasa berubah, diperbaharui, dibentuk kembali, dan diampuni.

6. Jadi, jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda apabila anda sudah melakukan
semuanya itu, ingatlah senantiasa, jika suatu ketika anda memerlukan pertolongan, akan
senantiasa ada tangan terulur.

7. Dan dengan bertambahnya usia anda, anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua
tangan, satu untuk menolong diri anda sendiri, dan satu lagi untuk menolong orang lain.

8. Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya, bukan pada bentuk
tubuhnya, atau cara dia menyisir rambutnya. Kecantikan wanita terdapat pada matanya, cara dia memandang dunia. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang.

9. Kecantikan wanita, bukan pada kehalusan wajahnya, tetapi kecantikan yang murni,
terpancar pada jiwanya, yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang
dia berikan dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu.


Cantiknya wanita itu... ^_^

leave your link here and i'll drop by